Anunț - lansare ghiduri – deschidere submăsuri
4.1” Investiții în exploatații agricole” si 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

Primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 au fost deschise ieri, în 25 martie 2015. Au fost publicate pe site-ul www.afir.info ghidurile solicitantului împreuna cu celelalte documente aferente pentru submăsura 4.1. ”Investiții în exploatații agricole” și submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Celelalte submăsuri urmează să fie publicate până la la sfârşitul lunii aprilie, după ce România va primi scrisoarea de conformitate de la Comisia Europeană pentru deschiderea PNDR 2014-2020.
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunţat lansarea în perioada 25 martie 2015 – 30 octombrie 2015 a primei sesiuni continue anuale de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1 și a primei sesiuni continue anuale de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 din cadrul PNDR.
Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1 și submăsura 6.1 se va face conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, în intervalul orar 09:00 – 14:00 și on-line pe www.afir.info. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri. Procedura de evaluare și selecţie va fi afişată pe site-urile www.afir.info, www.madr.ro şi va fi disponibilă la sediile AFIR.

 

Ministerul Agriculturii a deschis, din 25 martie, pe răspundere proprie, sesiunea pentru primele două măsuri din PNDR, pentru care s-au încheiat deja negocierile cu Comisia Europeană. Este vorba de măsura de investiţii în ferme şi măsura pentru tinerii fermieri. „Avem acordul verbal al Comisiei”, a anunţat ministrul Daniel Constantin.
“În cel mult două săptamâni, până la jumătatea lunii aprilie, România va primi scrisoarea de conformitate, care va certifica faptul că toate negocierile sunt închise şi elementele au fost agreate între cele două părţi. (…)Dacă la jumătatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate, pe urmă putem să lansăm ghidurile pe toate măsurile şi nu trebuie să mai aşteptam acordul final pentru întregul program”, a adăugat Constantin.