Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri a anunțat lansarea programelor multianuale: Programul pentru înființarea și dezvoltarea IMM în mediul rural, Programul COMERȚ ȘI SERVICII DE PIAȚĂ și Programul de microindustrializare.

Programul pentru înființarea și dezvoltarea IMM în mediul rural este un program a guvernului României și este destinat companiilor care au sediul social și punctul/punctele de lucru în mediul rural, au cel puțin 3 ani de la data înființării, Codul CAEN pentru care solicită finanțare este autorizat de minim 3 ani anteriori înscrierii și angajează până la depunerea decontului minim 1 salariat. Programul permite finanțarea a 90% din cheltuielile necesare inițierii afacerii incluzând cheltuieli de echipamente, aparaturi, autoutilitare, spații de lucru/producție, realizare site, mobilier, etc.


Programul COMERT SI SERVICII DE PIATA  este un program al Guvernului României menit să încurajeze dezvoltarea companiilor mai vechi de 2 ani deținute de către persoane care nu au mai beneficiat de finanțare in ultimii 3 ani, iar codul CAEN pe care se accesează finanțare trebuie să fie autorizat de cel puțin 3 luni. Programul permite finanțarea cu maxim 90% a investițiilor in echipamente tehnologice, echipamente IT, autoutilitare, servicii de promovare, etc.

Programul de microindustrializare este un program a guvernului României și companiilor care au cel putin 2 ani de la data înființării, angajează până la depunerea decontului minim 2 salariați, și doresc să investească în domeniul producției. Programul permite finanțarea a 90% din cheltuielile necesare inițierii afacerii incluzând cheltuieli de echipamente, aparaturi, autoutilitare, spații de lucru/producție, realizare site, mobilier, etc.

S-au publicat ghidurile finale pentru aceste programe, și în cursul lunii iulie  se va deschide platforma pentru depunerea proiectelor.